FAQ

Op deze pagina verzamel ik de meest gestelde vragen over Sanogene ®.

Sommige vragen kan ik niet zelf beantwoorden. Ik leg deze voor aan het bedrijf waar ik het product importeer. Staat uw vraag er niet bij? Mail me gerust!

 • Kan ik Sanogene® gebruiken om mijn handen en oppervlakken te desinfecteren?
  Als u virussen, bacteriën en schimmels wilt doden, kunt u altijd Sanogene® gebruiken! Maar u moet de verdunning aanpassen aan wat u wilt bereiken.
  Vanwege de corona actualiteiten hieronder de uitleg met betrekking tot virussen.
  Voor virussen:
  Zolang u 250ppm gebruikt (één set Sanogene® verdunnen met 2 liter water) of meer (verdunnen met minimaal 1 liter water), zult u bijna alle virussen doden bij een relatief korte contacttijd. Velen van hen slechts seconden en bijna allemaal binnen​ een minuut.
  Het beste is om een ​​sprayfles te vullen en te gebruiken. Waar u het product ook nodig heeft, bevochtigt u het oppervlak gewoon met de spray en laat het drogen.
  Als u de noodzaak voelt om met een doek na te drogen, wacht dan minstens één minuut voordat u het oppervlak droogt.
  Alle oppervlakken (oa deurklinken, winkelwagens, tafels, toilet etc.) kunnen op dezelfde manier worden gedesinfecteerd.​ Doek, stof en alle andere zachte oppervlakken kunnen ook worden gedesinfecteerd, maar in die gevallen moet het oppervlak grondig worden bevochtigd.
  Met 250 ppm (één set Sanogene® verdunnen met 2 liter water) verwachten we geen oxiderende effecten op metalen en polymeren.​ Pas op: sommige stoffen, vooral delicate, kunnen echter wel worden gebleekt!
  Wanneer u Sanogene® wilt gebruiken om de handen te ontsmetten, gebruikt u nog steeds tot 250 ppm (verdun één set Sanogene® met 2 liter water), maar voeg ongeveer 50 ml Aloë Vera Gel toe aan een fles van 500 ml Sanogene® om de handen zachter te houden.
 • Wat is het verschil tussen Sanogene® en chloramine-t (halamid-d)?
  Sanogene® vs Chloramine-t ENG/NLD
 • Wat is het verschil tussen Sanogene® en chloordioxide tabletten?
  Sanogene® vs chlorine dioxide tablets ENG/NLD
 • Kan de gebruikte vloeistof terug in de fles?
  Sanogene® wordt aangemaakt in een schone plastic fles (de twee zakjes vloeistof samen voegen, 5 minuten wachten en tenminste met 1 liter water verdunnen).
  De hoeveelheid vloeistof die nodig is wordt uit deze schone fles in bijvoorbeeld een hoefzak gegoten zodat de hoef gespoeld kan worden. Zodra de vloeistof in contact komt met vuil, bacteriën etc. gaat de chloordioxide reageren en neemt de vloeistof langzaam in kracht af. Daarom kan een gebruikte vloeistof beter apart, in een andere plastic fles, bewaard worden. Een gebruikte vloeistof kan eventueel nog hergebruikt worden (binnen 2 à 3 dagen). Een nieuw aangemaakte vloeistof is gemakkelijk 2 weken houdbaar. Zou daar een gebruikte vloeistof bijgegoten worden wordt de houdbaarheid verkort. De vloeistoffen (nieuw en gebruikt) ALTIJD uit het zonlicht, donker en op kamertemperatuur bewaren in een goed gesloten plastic fles.
 • Hoeveel vloeistof wordt er verbruikt per behandeling? 
  Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Van invloed is de grootte van de hoef en de gebruikte middelen. De één gebruikt een emmer om in te spoelen, de ander een spoelschoen of hoefzak. In een emmer is er over het algemeen meer vloeistof nodig om te zorgen dat de hoef in een laagje vloeistof (1 à 2cm) komt te staan dan in een spoelschoen of hoefzak. Persoonlijk gebruik ik ongeveer 200/250ml in een goed passende spoelschoen bij een paard met hoeven van 15cm breed. Met deze spoelschoen spoel ik dan vervolgens alle 4 de hoeven één keer.
 • Hoe lang is de Sanogene® houdbaar?
  De originele gesloten zakjes zijn minstens 2 jaar houdbaar (mits uit zonlicht, op kamertemperatuur en donker bewaard). De fabrikant heeft zelfs originele gesloten zakjes van 10 jaar oud getest. De verkregen oplossing werd iets minder sterk maar was zeker goed bruikbaar.
  De eenmaal aangemaakte gebruiksklare oplossing is zeker 2 weken houdbaar (mits uit zonlicht, op kamertemperatuur en donker bewaard). Om de houdbaarheid te verlengen kun je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk lucht in de plastic fles zit waarin je de oplossing bewaard. Zorg ervoor dat de fles goed sluit. Sluit de fles na gebruik meteen weer af. Absoluut niet in het zonlicht laten staan, ook niet voor heel even! Donker wegzetten en op kamertemperatuur bewaren. Dan kan het zomaar zijn dat de oplossing wel 4 weken of langer bruikbaar blijft. Zolang de oplossing nog groen/geel is, is deze nog bruikbaar.
 • Wat is de concentratie van de verkregen gebruiksklare oplossing?
  Het zakje vloeistof met concentraat is 25ml groot en geeft een 2% chloordioxide oplossing. Dit is een oplossing van 20000ppm. Met deze gegevens kan er berekenend worden hoe geconcentreerd de oplossing is die word aanmaakt. Hieronder zal ik rekenvoorbeelden zetten voor verdunnen met 1liter, 2.5liter en 5liter water.
  Het concentraat moet worden verdund met tenminste 1liter water. Dit is de sterkste oplossing waarmee gewerkt wordt! 1liter is 1000ml. Dit is 40x meer (1000ml/25ml=40). 20000ppm:40=500ppm sterke oplossing (een oplossing van 0.05%).
  Het concentraat verdunnen met 2.5liter water: 2.5liter is 2500ml. Dit is 100x meer (2500ml/25ml=100). 20000ppm:100=200ppm sterke oplossing (een oplossing van 0.02%).
  Het concentraat verdunnen met 5liter water: 5liter is 5000ml. Dit is 200x meer (5000ml/25ml=200). 20000ppm:200=100ppm sterke oplossing (een oplossing van 0.01%).
 • Voor welke type wonden kan Sanogene® gebruikt worden?
  Sanogene® wound treatment ENG/NLD/DEU
 • Is Sanogene® dopingvrij?
  Ja! Het product is geëvalueerd door de hoofddierenarts bij de Swedish Trotting Association. (Svenska Travsportens Centralförbund = STC). Er werd vastgesteld dat het product geen wachtdag na de behandeling had. Het product is alleen goedgekeurd voor extern gebruik.